FRANZ KAFKA omagiat de Google. Doodle pentru opera „Metamorfoza”, de FRANZ KAFKA

Publicat: 03/07/2013, 14:34
Actualizat: 10/01/2020, 15:44

FRANZ KAFKA, celebrul scriitor evreu de limbă germană, este omagiat astăzi de Google printr-un Doodle. În Doodle-ul pentru FRANZ KAFKA, logo-ul Google este înlocuit cu o scenă din „Metamorfoza”, una dintre cele mai cunoscute scrieri ale lui. Scriitoruls-a născut pe 3 iulie 1883 la Praga, azi împlinindu-se 130 de ani de la nașterea sa. După absolvirea liceului german, a studiat dreptul, și-a luat doctoratul, apoi a lucrat ca avocat și a călătorit în Italia, Germania, Austria, dar și în orașul Arad.

KAFKA a debutat literar în 1909, publicând schițe de proză într-o revistă editată la Munchen.

Concepția de viață a lui FRANZ KAFKA, influențată de filozofia lui Kierkegaard, își găsește expresia într-o modalitate artistică originală, în care elemente de suprarealism se îmbină cu o formă de exprimare proprie expresionismului. Prezentând strivirea personalității în societate, KAFKAînfățișează destinul fără perspectivă al omului într-o viziune halucinantă, grotescă, impregnată de anxietate. Romanele și nuvelele sale exprimă fie sentimentul tragic, împins la paroxism, al individului expus presiunii destructive al unui monstruos aparat birocratic (Procesul, 1925; Colonia penitenciară, 1919), fie imposibilitatea omului de a descifra sensul existenței sale civice (Castelul, 1926), fie dezintegrarea relațiilor interumane (Metamorfoză, 1915). Impresia de coșmar și tensiunea dramatică, specifice scrierilor lui Kafka, sunt sugerate prin suprapunerea logicului cu absurdul, într-o formă parabolică, obsesivă. Kafka a exercitat o puternică influență asupra literaturii contemporane

FRANZ KAFKA – Google Doodle. Celebrul autor, omagiat printr-un logo cu Metamorfoza

FRANZ KAFKA a suferit de depresie cronică, de care a încercat să se vindece cu ajutorul medicinei naturiste, și de tuberculoză, de care s-a îmbolnăvit în 1917, din cauza regimului vegetarian, bazat pe lapte nepasteurizat.

Starea de sănătate a autoruluis-a agravat în 1922, el urmând mai multe tratamente care nu au dat roade. FRANZ KAFKA a murit în 1924, în brațele prietenului său, doctorul Robert Klopstock, și al ultimei sale iubite, Dora Dymant.

Majoritatea operelor lui FRANZ KAFKA au fost publicate postum, de către prietenul său, Max Brod. Acesta nu a îndeplinit dorința lui, aceea de a-i fi arse toate manuscrisele.

FRANZ KAFKA – Citat care l-a făcut celebru

FRANZ KAFKA și omul-gândac, care i-a adus celebritatea. Metamorfoza, cea mai cunoscută scriere a lui

Noul logo Google, care vine la împlinirea a 130 de ani de la nașterea lui FRANZ KAFKA (1883-1924), face trimitere tocmai la opera-emblemă a scriitorului praghez. Doodle-ul de azi aduce aminte de personajul „Metamorfozei”, Gregor Samsa, un comis-voiajor mărunt care devine peste noapte din om gândac.

Inițial, personajul lui FRANZ KAFKA își imaginează că visează. Pe urmă, convingându-se de transformarea lui, crede că e trecătoare. Samsa încearcă în zadar să comunice cu familia de dincolo de ușa dormitorului său. Pe urmă, se adaptează și cu noul lui trup. În fine, vine, spre bucuria familiei, moartea metamorfozatului.

Marele mister care înconjoară „Metamorfoza” este motivul transformării lui Gregor Samsa. De altfel, nici scriitorul nu a explicat vreodată de ce se metamorfozează vânzătorul lui.

Farmecul aparte al „Metamorfozei”, un farmec specific întregului curent existențialist, este resemnarea metamorfozatului și adaptarea personajului principal la viața de gândac.

În doodle-ul aniversar, gândacul Gregoreste ilustrat în momentul în care iese din camera lui.

Alte două opere care i-au adus lui FRANZ KAFKA renumele mondial sunt „Procesul” și „Castelul”.

FRANZKAFKA– Citat care l-a făcut celebru peFRANZKAFKA

FRANZ KAFKA, o viață măcinată de depresie și boală

FRANZ KAFKA a suferit de depresie cronică, de care a încercat să se vindece cu ajutorul medicinei naturiste, și de tuberculoză, de care s-a îmbolnăvit în 1917, din cauza regimului vegetarian, bazat pe lapte nepasteurizat.

Starea de sănătate is-a agravat în 1922, el urmând mai multe tratamente care nu au dat roade. FRANZ KAFKA a murit în 1924, în brațele prietenului său, doctorul Robert Klopstock, și al ultimei sale iubite, Dora Dymant.

FRANZ KAFKA – O analiză a operei lui FRANZ KAFKA

Kafka. O opera prezentand o lume de cosmar, dezumanizata, intesata de labirinturi birocratice si figuri implacabile si nebuloase ale autoritatii, o societate care aminteste de Orwell sau de Huxley, silueta unui functionar care bantuia pe strazile din Praga, luptandu-se cu demonii si viziunile care il torturau, povestiri stranii, romane neterminate, abandonate in pripa, o mare parte a operei distrusa, o bogata corespondenta si pagini de jurnal cu notatii fragmentare. Este un bun rezumat a ceea ce a fost si este inca Franz Kafka, unul dintre autorii-enigma, cu o imensa popularitate postuma, dar inca un mister chiar si pentru cei care il citesc frenetic, cuprinsi de un anume fanatism. O proza stranie si pe alocuri infioratoare, o literatura a absurdului existentei, si poate tocmai de aceea Borges afirma ca primele personaje kafkiene din istoria culturii au fost paradoxurile lui Zenon, scrie artline.ro.

Poate ca Franz Kafka ar fi fost cu desavarsire uitat daca nu ar fi fost prietenul sau Max Brod. In definitiv operele publicate antum nu au starnit vreun ecou. Dar Max Brod, in amintirea prieteniei care i-a legat, a adunat si a publicat practic tot ce a lasat Kafka, pierzandu-se doar manuscrisele pe care acesta le distrusese. Inainte de a muri, Kafka ii ceruse sa ii arda absolut toate manuscrisele. Brod nu doar ca nu i-a indeplinit aceasta ultima dorinta, dar la emigrarea in Tel Aviv, in 1939, a luat cu el aproape toate scrierile inedite ale lui Kafka. A ramas in Israel pentru tot restul vietii, facand totul pentru a publica si promova opera vechiului sau prieten. Lui i se datoreaza nu doar aparitia povestirilor, dar si a celor trei romane – America, Procesul, Castelul.

FRANZKAFKA– Citat care l-a făcut celebru peautor

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Carambol cu 16 mașini pe o stradă din Alba Iulia. Traficul în zonă a fost...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
⁠Carmen Grebenișan, fără ascunzișuri. Cum arată vedeta în costum de baie
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Beyonce surprinde din nou! Artista va susține un concert live pe Netflix în ziua de...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ce s-a întâmplat după ce o cercetătoare și-a injectat virusuri crescute în laborator în tumoarea...